Balletten Nøtteknekkeren på kino

I disse tider hvor nesten alt er stanset eller satt på vent, er det fint å vite at vi her på Rena får lov til å vise film som vanlig. Vi er selvsagt nøye med smittevern, men bortsett fra det er alt som før.

Mange har som tradisjon å kjøpe billetter til Nøtteknekkeren på Den Norske Opera & Ballett før jul. I år går ikke det. Derfor må Nøtteknekkeren komme til oss! Her i en oppsetning fra Moskva, og Bolsjoi-balletten.

Kjøp billetter til vår oppsetning her: www.amotkulturhus.no/notteknekkeren

I denne tidløse historien ledsaget av Tsjaikovskijs fantastiske musikk, illustrerer den unge stjernesolist Margarita Shrainer Marias uskyld og fortryllelse sammen med den super elegante Semyon Chudin som Nøtteknekkeren, fengsler publikum i alle aldre og bringe dem på en utenomjordisk reise.

Kort fortalt

I et juleselskap hjemme hos lille Clara får hun en tredukke i gave. Dukken ser ut som en liten soldat og kan knekke nøtter mellom tennene. Clara blir trøtt og sovner foran juletreet med dukken ved siden av seg. Hun begynner å drømme om folk hun har møtt og ting hun har sett i juleselskapet, men alt blir større og rarere enn i virkeligheten – og nøtteknekkerdukken blir levende!

Første akt

Den rare mannen og Clara
Vi reiser mer enn hundre år bakover i tid. Det er vinter i byen, det er jul, og i verkstedet sitt sitter den rare herr Drosselmeyer og lager julegaver.

I gaten utenfor går barn og synger julesanger, og i vinduet i et av husene står Clara. Foreldrene hennes skal ha juleselskap, og Clara ser etter gjestene som kommer fra alle kanter av verden.

Soldaten
Besteforeldrene hennes kommer gående, men bestefaren sklir på isen og faller. Heldigvis ser en ung soldat hva som skjer, og hjelper bestefaren på beina. Clara løper ut for å møte dem, og soldaten gir henne et lommetørkle som hun kan bruke til å børste av klærne til bestefar. Etterpå hilser soldaten til Clara før han går sin vei.

Julefesten
Inne i huset står foreldrene til Clara og ønsker velkommen, og gjestene gir dem fine gaver fra fremmede land. Deretter kan barn og voksne spise, leke og danse.

Den siste som kommer til festen, er Drosselmeyer. Han har overraskelser til alle: Først deler han ut julegaver til barna. Deretter begynner han å lese fra en stor bok, mens et skyggeteater blir vist bak ham. De får se en prinsesse og en prins, og prinsessen holder en stor, gyllen nøtt. Plutselig ser de en skummel rottekonge som forsøker å spise både nøtta og prinsessen. Her slutter Drosselmeyer å lese, og i stedet viser han fram tre store trekk-opp-dukker: De ser ut som prinsessen, prinsen og Rottekongen, og Drosselmeyer får dukkene til å danse.

Nøtteknekkerdukken
Gjestene går inn i rommet ved siden av, der juletreet står. Men Clara blir igjen, og nå viser Drosselmeyer fram en blåfarget soldatdukke for Clara og broren hennes, Fritz. Dukken er laget slik at den kan knekke nøtter mellom tennene, og barna blir overrasket da Drosselmeyer gir dukken til Clara. Hun synes dukken er litt barnslig og rar, men Fritz blir misunnelig. Han griper dukken og ødelegger den. Da blir Drosselmeyer lei seg, og Clara vil trøste ham. Så husker hun lomme¬tørkleet hun fikk av den unge soldaten, og med lommetørkleet hjelper hun Drosselmeyer å binde dukken sammen igjen.

Drosselmeyer lover at han skal reparere Nøtteknekkeren, og da gjestene kommer tilbake for å fortsette festen, tar han med seg dukken inn i juletrerommet. Snart følger Clara etter for å se …

Clara sovner
Juletrerommet er mørkt, men treet er pyntet med lys og flagg. Hun ser ikke Drosselmeyer noe sted, men finner den store eventyrboka hans sammen med nøtteknekkerdukken. Clara leker med dukken og begynner å lese, men snart sovner hun foran den varme peisen.

Plutselig står Drosselmeyer der. Nå er han liksom forandret, og beveger seg sånn som trekk-opp-dukkene han lager. Deretter dukker det opp stirrende øyne i mørket, og Clara våkner …

Kamp mot rotter og mus
Drømmer hun? Rommet begynner å vokse og forandrer seg til en stor bok – og med ett kommer selveste Rottekongen med en flokk av rotter og mus strømmende inn i rommet. De vil ta nøtteknekkerdukken!

Men Nøtteknekkeren blir levende og like stor som en voksen mann! Han stiller seg opp på en svær kasse og blåser i en trompet, og ut av kassen marsjerer en flokk leketøyssoldater for å kjempe mot rotter og mus. Likevel får rottene overtaket, og musene kaster seg over Nøtteknekkeren og begynner å bite. Da løper Clara fram. Hun kaster en stor nøtt på Rottekongen, og rottene og musene forsvinner – men Nøtteknekkeren ligger livløs tilbake ...

Nøtteknekkeren blir en prins
Da kommer Drosselmeyer fram og drysser magisk nøttestøv over Nøtteknek¬keren. Nøtteknekkeren reiser seg sakte opp, og nå ser Clara at han er forvandlet: Han er blitt til en prins, og likner den unge soldaten hun møtte ute på gata!

Med ett blåser en flokk med dansende snøfnugg inn gjennom vinduet, og vinden drar Clara og Nøtteknekkeren med seg i dansen. Så kommer en stor, skinnende julekule dalende. Clara og Nøtteknekkeren går inn i den, før julekula stiger og løfter dem høyt opp i juletreet. De ser ikke at Rottekongen og hjelperne hans følger etter …

/ Pause

Andre akt

Eventyrlandet
Clara og Nøtteknekkeren lander i et isdekket eventyrland. Der finner de Drosselmeyer ved en kjempestor peis som likner en teateråpning!
Brått blir de overrasket av Rottekongen og hjelperne hans. Nøtteknekkeren må møte Rottekongen i ny kamp, men denne gangen klarer Nøtteknekkeren å gi Rottekongen et livsfarlig sår med den skarpe sabelen sin. Rottekongen trekker seg unna for å dø, og alle musene flykter.

Dansefesten
Nå har Nøtteknekkeren endelig vunnet, og Drosselmeyer steller i stand en fest. Clara og Nøtteknekkeren setter seg på en trone av iskrystall, og i teateråpningen går teppet opp. De får se alle gavene som foreldrene til Clara fikk i juleselskapet: en spansk vifte, en russisk konedukke, en kinesisk porselenstallerken med bilde av en drage, figurer fra en arabisk eventyrbok, og en fransk spilledåse. Gavene har blitt levende og begynner å danse!
Så strømmer en flokk av kaker og godteri ut av teateråpningen og danser av glede, og siden vinterisen har smeltet, har alle snøfnuggene blitt forvandlet til vakre, dansende vårblomster. Deretter går Clara fram og danser med prinsen sin.
Til sist samler alle seg i ring rundt Clara, og dansen fortsetter mens eventyrmagien blir svakere og svakere …

Clara våkner
Clara åpner øynene. Hun er tilbake i juletrerommet, og alt er som før. Hun blir lettet når hun ser at hun fortsatt har nøtteknekkerdukken, så hun gir den et kyss, og stiller den opp midt på gulvet. Deretter løper hun tilbake til familien sin og den store julefesten …

Publisert
10. desember 2020
Skrevet av
Yngve Sekkelsten