Burns Night // Whisky, Haggis og Poesi
Billetter
Om arrangementet
Burns Night (Burns supper) er en tradisjonell skotsk feiring av nasjonaldikteren Robert Burns fødselsdag. Her i Åmot kulturhus gjør vi det på vår måte, med Whiskysmaking, Østerdalshaggis, og Robert Burns dikt.
Whiskysmaking – Islay Single Malt
Øya Islay ligger i de indre Hebridene på Skotlands vestkyst. Den er kun 40 km. x 24 km., men har 9 aktive Whisky-destillerier. Whiskyene herfra er særlig kjent for sin karakteristiske røyk- og torvsmak. Islay er et av Skotlands fem whisky-destilleringsdistrikter.
I Whiskysmakingen vil deltagerne bli presentert for 4 forskjellige Islay-whiskyer. Hver av dem med helt forskjellige karakterer med hensyn til aroma, smak og følelse. Destilleriene lengst sør lager en Whisky mettet med røyk, torv og salt. De nordlige destilleriene benytter mindre torv og naturlig springvann som gjør den lettere. Hvor man skal plassere whiskyene i smakskartet, blir en utfordring for deltagerne.
Østerdalshaggis
Skotsk nasjonalrett laget av finhakket innmat av får som kokes i dyrets magesekk sammen med fett, løk, havremel og krydder. Haggis serveres med «neeps and tatties» – altså neper og poteter . Retten er ikke så ulik lungemos. I østerdalsversjonen benytter vi selvfølgelig elghakk.
Robert Burns (1759-1796)
Robert Burns var en skotsk poet, Skottlands nasjonaldikter, og er kjent over hele verden for dikt som «Auld Lang Syne», «A Red, Red Rose» og «A Man's a Man for A' That». Han var også en av de viktigste stemmene for bruk av skotsk språk og dialekter. Hans fødselsdag 25. januar blir feiret med tradisjonsrik Burns Night hvert år. Denne kvelden får publikum en opplesning av Tam o' Shanter (omsatt til nynorsk av Hartvig Kiran) Se resymé nedenfor.
Burns ble født i Ayrshire som sønn av en fattig bonde, og med noe mangelfull formell utdanning. Hans relativt korte liv ble preget av kampen for utkommet. Blant annet prøvde han seg to ganger uten hell som gårdbruker, og i diverse andre jobber. Hans tidlige død skal ha vært forårsaket av en hjertelidelse som ble forverret av alkoholmisbruk.
Burns kom også i vanskeligheter på grunn av sine mange og lidenskapelige kjærlighetsaffærer. Han fikk i alt tolv barn med ulike kvinner, og en sønn ble født same dag Burns selv døde. Til denne rekken av elskerinner skrev Burns gjerne dikt tilegnet den enkelte, så kjærligheten inspirerte til poesi og sanger.
Diktlesning og Whiskysmaking ved Yngve Sekkelsten.
Østerdalshaggis ved bibliotekarene
Aldersgrense 20 år
Arrangør: Åmot folkebibliotek
___________________________________________
Mons i Urda (Tam o’ Shanter)
En barsk historiefortelling på vers skrevet av den skotske poeten Robert Burns i 1790, mens han bodde i Dumfries. Først utgitt i 1791, på 228 linjer er det et av Burns lengre dikt, og bruker en blanding av skotsk og engelsk. (Skottlands «Terje Vigen»)
Resymé
Etter en lang markedsdag havner Mons på pub’en (som han har som vane). Uten tanke på sin kone som venter hjemme med sine mange barn.
Sent på natta har det blåst opp til storm. Han saler opp merra si, for å ta fatt på hjemvegen.
Vegen hjem går forbi kirken. Så rart som det høres, er kirken fullt opplyst. Når han titter inn ser han hekser og trollmenn i vill dans etter djevelens sekkepipe. Alskens grusomheter kommer til syne; Galger, gapestokker, torturinstrumenter og blodige morder-kniver.
Mons blir revet med! Når han ser en vilt dansende heks i alt for kort serk, roper han ut: «Hei du – Serke-taus ('"Weel done, cutty-sark!" ("cutty-sark": short shirt). Da blir alt med ett mørkt og helt stille – Så setter de etter ham...
Mons hopper på merra for å prøve å redde seg over brua før uvesenene tar ham igjen … (Uvesenene kan ikke krysse vann)